Logo
Please select your language

Studio Asparagus
FASHION

Estetika preteklosti je brezčasna in to dokazujejo te oblikovalske zgodbe

Tina Kovačiček

February 28, 2024

Poleg tega, da je prepričljiva estetska priča časa, oblikovanje pogosto presega svojo zgolj uporabno funkcijo. Pravi zbiratelji in ljubitelji dizajna se bodo strinjali, da gre za strast, raziskovanje in sledenje določenemu obdobju. Takrat estetika postane brezčasna, kosi neke dobe pa dobijo novo življenje. Zato včasih ne potrebujete novega kosa pohištva, temveč le nov pogled na starega. To so znamke in posamezniki, ki dokazujejo, da je retro estetika brezčasna.

Studio Asparagus

Tomislav Grgurević iz Dubrovnika, mi poved, da je Studio Asparagus ustanovil povsem naključno in nepričakovano. »Leta 2006 sem preživel več mesecev v Berlinu, ki je bil že poln interierja, s poceni in dragimi vintage dizajni, poceni trgovinami in prestižnimi galerijami, bolšjimi trgi in sejmi. Po vrnitvi v Zagreb sem poln vtisov začel iskati razne predmete in jih zbirati zase. Na začetku sem o vsem vedel zelo malo ali skoraj nič. Veselil sem se vsakega novega odkritja in širjenja lastnega znanja. Leta 2010 sem začel trgovati na eBayu kot amater, da bi se znebil stvari, ki jih nisem več potreboval. Po letih učenja in nabiranja izkušenj sem se leta 2017 odločil, da pustim svojo dobro plačano službo in ustanovim Studio Asparagus, kot spletno trgovino z dizajnom 20. stoletja.”

Studio Asparagus
Studio Asparagus
Studio Asparagus
Studio Asparagus
Studio Asparagus
Studio Asparagus

Asparagus se osredotoča predvsem na modernizem, radikalno in postmoderni dizajn. Številni predmeti so masovno proizvedeni oblikovalski kosi iz sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja, vedno pa so med njimi najdejo tudi visokoprodukcijski, unikatni, zbirateljski in muzejski primerki. »Od leta 2018 intenzivno kupujem dizajnerske kose v Italiji, Nemčiji in Avstriji. Včasih na dražbah, pogosteje pa od drugih trgovcev ali zasebnikov. Nekaj ​​zanimivih kosov sem našel na Hrvaškem in v Sloveniji, a pravo mesto za nakup vintage dizajna so države zahodne Evrope. V nekaterih obdobjih se kolekcija dopolnjuje bolj intenzivno, a skoraj vsak mesec pride vsaj nekaj novih kosov.«

Studio Asparagus

Tomislava sem vprašala, kaj je tako privlačnega na retro estetiki, vintage dizajnu, preteklih časih … «Prvič, privlačna je ideja o recikliranju starega in njegovo pozicioniranje v kontekst sodobnega življenja. Vintage in retro veljata za stara samo zaradi datuma proizvodnje, v resnici pa gre za zelo moderen in sodoben dodatek k interierju. Nekje tam od zgodnjih 2000-ih, je vintage design 20. stoletja počasi postal trend in “mainstream”, danes pa je vseprisoten. Oplemeniti in daje značaj prostorom, kjer živimo in delamo. Dela velikih italijanskih in skandinavskih oblikovalcev 20. stoletja desetletja po nastanku ne zbledijo in ne izgubijo vrednosti.

Kako priti do Studia Asparagus? Trgovine se nahajajo na spletnih platformah Etsy , 1stDibs , Pamon, Chairish , najlažji način pa je, da jim javimo preko Instagrama .

Made In Yugoslavia

Špela Golčer si niti v sanjah ni predstavljala, da ji bo uspelo svoj hobi in strast spremeniti v zanimivo delo. Ljubljančanka Špela je študirala umetnostno zgodovino, a se je že med študijem začela ukvarjati z marketingom in oglaševanjem. Blagovno znamko Made in Yugoslavia je ustanovila pred petimi leti, kot plod navdušenja nad izjemnim dizajnom Jugoslavije, ki na svetovnem zemljevidu še ni dobil mesta, ki bi si ga resnično zaslužil. »Vintage pohištvo, stara glasba, oblačila, estetika in dizajn so mi blizu, odkar pomnim. Intenzivno sem jih začela zbirati, ko sem se vselila v svoje prvo stanovanje, ki sem ga opremila z vintage kosi iz moje okolice – torej iz časa Jugoslavije. Sčasoma se je nabralo veliko predmetov, ki sem se jih odločila prodati.«

Made in Yugoslavia

Vintage kolekcijo Made in Yugoslavia sestavljajo različni kosi pohištva in gospodinjskih predmetov, ki smo jih v nekdanji Jugoslaviji uporabljali v vsakdanjem življenju. V Špelini zbirki je zagotovo največ takšnih iz Slovenije, ki so nastali v nekdanji državi, kot so Meblo, Emi Poljčane, Sijaj Hrastnik, Stol Kamnik, Iskra, Saturnus in drugi. Predmete najde na bolšjih sejmih, na internetnih oglasih in redkokdaj med kosovnimi odpadki.

»Celotno obdobje jugoslovanskega oblikovanja in estetike je zame en velik neusahljiv vir navdiha. Zato sem pred dvema letoma ustvarila lastno kolekcijo retro plakatov, oblačil in modnih dodatkov, ki črpajo navdih iz dobria starih časov .”

Kako do Made in Yugoslavia? Kolekcijo, ki vključuje majice, plakate in druge izdelke z jugoslovanskim pridihom ter manjše vintage kose najdete na spletni strani , večje vintage kose pa v spletni trgovini Etsy .

Retro Design

Ustanoviteljico znamke Retro Design, Marijo Stjepanović, je strast do umetnosti vodila v različne hobije. Njena strokovna izobrazba zajema notranjo opremo, njena prava strast pa je oblikovanje pohištva. »Ta fascinacija me je vodila k temu, da sem se lotila kompleksnejših projektov in prenov. Vedno sem verjela, da stari, prenovljeni kosi pohištva vnesejo v prostor občutek topline in nostalgije, česar z industrijsko izdelanimi predmeti preprosto ni mogoče doseči. Moja avantura z retro dizajnom se je začela, ko sem se posvetila restavriranju foteljev iz sredine 20. stoletja. Takrat sem redno brskala po oglasih za vintage pohištvo in tako sem naletela na posebej zanimiv fotelj, ki sem se ga odločila obnoviti. Ko sem ga objavila na oglasniku, sem ga zelo hitro prodala. Številna povpraševanja, ki so sledila, so kazala na veliko zanimanje, kar me je spodbudilo k nabavi in ​​obnovi še več podobnih foteljev. Vsi so se hitro prodali in tako je restavriranje postalo moje delo.«

Čez čas se je Marija odločila še za dodaten korak – izdelavo novih foteljev v retro slogu, kar se je izkazalo za odlično potezo. Po foteljih so ponudbo razširili še s številnimi izdelki, med katerimi so tabureji in tri vrste klubskih mizic za dnevno sobo. Znamka je začela rasti in kmalu so začela prihajati tudi naročila iz tujine.

Retro Design

»Prednost naše ponudbe, v primerjavi s serijsko proizvodnjo, je širok nabor možnosti personalizacije, vključno z izbiro tkanin in barv lesa. To je še posebej privlačno za notranje oblikovalce, ki lahko pohištvo popolnoma prilagodijo svojim projektom. Ročno delo, ki ga vložimo v vsak fotelj, dodaja vrednost in ga dela unikatnega. Naše pohištvo vzbuja posebno nostalgijo, pogovori s strankami pa se pogosto začnejo s spomini na trenutke, preživete s starimi starši, ki so bili lastniki enakih foteljev. Ker mi moj ustvarjalni duh ni dal miru, sem se čez nekaj časa odločila združiti ljubezen do risanja in notranjega oblikovanja ter začela oblikovati stenske tapete z retro motivi, vendar z bolj modernim pridihom. Po navdihu dizajna tapet iz 70. let prejšnjega stoletja sem ustvarila kolekcijo originalnih, ročno narisanih vzorcev, natisnjenih na visokokakovosten strukturiran vinil, v peel-and-stick izvedbi.”

Kako do kosov Retro Design? Izdelki so na voljo prek spletne trgovine.


VOGUE RECOMMENDS