Logo
Please select your language

Stjepan Vukadin
Uncategorized

Imamo odličen recept enega najbolj zanimivih mladih kuharjev Tihomirja Krkleca

Tina Kovačiček

March 2, 2024

Tihomir Krklec, bolj znan pod vzdevkom Afrika, je leta 2022 očaral hrvaško različico Masterchefa, ko je bil eden od favoritov za zmago. Čeprav se mu je zmaga takrat izmuznila, se je še naprej resno ukvarjal s kuhanjem, v katerega je zašel povsem po naključju in iz čiste radovednosti.

»Trenutno sem zelo zaposlen s projekti. Marec je totalno nor, zato sem vsak vikend zaposlen v kuhinji. Kuham v Osijeku s prijateljem Markom v Galeriji Waldinger, nato pa s prijateljem Edijem hitim v Pulo v Wine bar Sorsi, kjer bova pripravila kar nekaj zanimivih jedi z vini. Vikend za tem je druga epizoda mojega novega projekta z Alijem Mirzo iz Zagreb Social Cluba, imenuje se Secret Sunday Lover in enkrat mesečno organiziramo nedeljsko kosilo. Lokacija se vedno spreminja, hrana in pijača sta tematsko obarvani, a kar je najpomembneje, mobilni telefoni so strogo prepovedani. Nato pa na Veliki petek z ekipo Hook & Cook opravimo prevzem kuhinje v eni izmed najboljših istrskih restavracij – Alla Beccaccia. Ob vseh drugih projektih se ponovno pripravljam na sezono zasebnega kuhanja za manjše skupine ljudi na jahtah. Moj fokus je biti samostojni kuhar, kar mi nekako uspeva, glede na to, da se nikoli ne vidim v veliki kuhinji, razen v izobraževalnem smislu pripravništva in nabiranja izkušenj od drugih kuharjev.«

Afrika je poleg gastronomije odličen tetovator , v prostem času (ko mu ga kaj ostane), pa se ukvarja z glasbo. Je eden najzanimivejših mladih kuharjev, ki v svojem življenju jasno združuje različne zvrsti umetnosti. »Hrana me ustvarjalno izpolnjuje; Vidim veliko povezavo med vizualno umetnostjo, s katero se ukvarjam in kuhanjem. Privlači me dejstvo, da so pri kuhanju zelo cenjene unikatnost, kreativnost in natančne tehnike, ki so v umetnosti bistvenega pomena za izstopanje. Pri ustvarjanju receptov, vizualnem delu in celotnem razmišljanju, končni izdelek dobi dodatno dimenzijo okusa in vonja. Tako lahko dejansko dobesedno okušate in vonjate moje slike!”

Razkriva nam, kakšne jedi in živila najraje pripravlja. »Rad eksperimentiram z lahko dostopnimi in sezonskimi sestavinami. Pogosto se ukvarjam z ribami in zelenjavo, kar je malo čudno, saj kot otrok nisem ravno maral zelenjave, ribe pa smo pri nas v Zagorju, jedli le nekajkrat na leto. Največ navdiha dobim, ko dobim poceni živilo s katerim se poigravam, da ga naredim nenavadnega in ‘ne poceni’.”

Ob tej priložnosti je Adria za Vogue delil zanimiv recept in nekoliko nenavadno kombinacijo sestavin, ki na njegovem krožniku odlično funkcionirajo. »Zelo sem bil vesel, ko sem opazil, da so na zagrebški Dolac, kamor se pogosto odpravim po nakupih, prispeli sveži divji šparglji iz Istre, kar je za ta letni čas neobičajno. Takoj sem dobila idejo, da bi jih kombiniral s školjkami, ker so tudi te v sezoni, vendar mi je en element vseeno manjkal. Pogosto je tisti tretji element v mojih jedeh tisti, ki pritegne pozornost. Tako sem izbral odlično klobaso kulen iz znane slavonske mesnice. Morda se bo na prvi pogled slišalo čudno in nenavadno, a v Španiji ribe pogosto kombinirajo z njihovo znamenito klobasico chorizo , ki je izjemno podobna našemu kulenu.«

recept za školjke, šparglje in kulen

Sestavine:

  • 300 g školjk
  • šopek špargljev
  • 2 stroka česna
  • 60g kulena
  • 100 ml vina
  • 150 ml dashija ali jušne osnove
  • malo peteršilja

Priprava:

Očistite školjke in kulen nasekljajte na majhne kocke. Sesekljajte česen in peteršilj. Na segreto olivno olje dodamo kulen in ga pražimo nekaj minut, da spusti maščobo. Dodamo česen in ga minuto pražimo. Nato dodamo školjke, jih zalijemo z vinom, da izhlapi in zalijemo z dashijem ali ribjo osnovo. Pokrijte in pustite kuhati, dokler se školjke ne odprejo. Na koncu dodamo peteršilj. Očiščene šparglje prepražimo na malo masla in soli, da se zmehčajo, dodamo malo limetine lupinice in jih postrežemo skupaj s školjkami in malo kopra. Dober tek!

VOGUE RECOMMENDS