Logo
Please select your language

Travel

Če se želite izogniti gneči v Dubrovniku,
tukaj so lokacije, kamor lahko pobegnete.

Meseci, kot so maj in konec septembra/začetek oktobra, so vedno boljša izbira za hit destinacije, kot je Dubrovnik. Če pa vas pot vseeno zanese v isto smer kot vse ostale, se držite enega pravila – čim dlje od obzidja in od središča, sploh v času, ko pristajajo številne križarke. Na srečo pobeg iz mesta ni težak, saj je v okolici Dubrovnika še vedno toliko draguljev, ki jih je treba odkriti.

Tina Kovačiček

February 22, 2024

Ston / TZ Općine Ston

Konavle

Tako blizu, a tako daleč – od dubrovniške gneče. Občina Konavle je oddaljena le dvajset kilometrov vožnje do skrajnega juga Hrvaške, prevedeno v minute – kratkih 30 minut vožnje z avtomobilom, a ponudila vam bo nov, svež pogled na Dubrovniško-neretvansko županijo. Zaradi svoje tradicije, kulture bivanja in obdelovanja zemlje je izjemno zanimiva destinacija, zato sodi tudi med priznane vinorodne okoliše. Pohodniške poti, družinske kmetije in ena najlepših plaž na tem območju, Pasjača pri mestu Popovići, so vredni izleta v ta avtentičen (k)raj.


Kaj morate storiti?

 • Obiščite trdnjavo Sokol iz časa Dubrovniške republike
 • Podajte se po vinskih cestah in okusite avtohtone vinske sorte
 • Kolesarite od morja skozi Donje bande do Čilipa

Cavtat

Govoriti o Konavljah in ne omeniti Cavtata kot posebne destinacije za obisk bi bilo popolnoma krivično. Pravo kulturno središče Konavlov, njihova prestolnica, se nahaja 17 kilometrov južno od Dubrovnika. V Cavtatu so ohranjeni spomeniki iz rimskih časov, med drugim ostanki gledališča, pa tudi ostanki mestnega obzidja, akvadukt, monumentalno jedro – nimfej in večja mestna vila. V mestu se nahajajo številne stare palače in rezidence mornarjev, tu pa se je rodil tudi eden najpomembnejših hrvaških slikarjev Vlaho Bukovac. Zato se v Cavtatu pripravite na dolge prijetne sprehode, namenjene raziskovanju preteklosti s kozarcem vrhunskega vina lokalnih vinarjev in seveda odličnih restavracij, ki vam bodo razkrile nekoliko več o stoletni tradiciji.


Kaj si morate ogledati?

 • Hiša Vlaha Bukovca, spremenjena v muzej, vam bo razkrila umetnostno zgodovino
 • Mavzolej družine Račić, na pokopališču sv. Roka v Cavtatu, ki predstavlja mojstrovino v stilu art deco slavnega kiparja Ivana Meštrovića, na katerem je delal tudi najpomembnejši kipar hrvaškega ekspresionizma Juraj Škarpa.
 • Knežev dvor, ob sami cavtatski rivi, je palača iz 16. stoletja, nekoč sedež dubrovniškega kneza, danes pa je galerija in umetniška zbirka fundacije Baltazarja Bogišića, odvetnika in pisatelja iz 19. stoletja.

Ston

Ston, ki se nahaja na polotoku Pelješac, je od Dubrovnika oddaljen 55 kilometrov, a za dober oddih stran od gneče se splača odpeljati. Nekoč je bilo trgovsko središče Dubrovniške republike, danes pa je zanimiva počitniška destinacija. Očarljivo sredozemsko mesto vam bo ponudilo zdaj že tradicionalno fenomenalne okuse školjk iz Malostonskega zaliva, nato priložnost, da spoznate tradicijo pridelave morske soli, saj je Solana Ston nekakšen muzej na prostem, poleg tega boste pa tukaj na vsakem koraku res dobro pili in jedli, saj sonce tukaj skoraj nikoli ne “ugasne”.


Kaj morate narediti?

 • Sprehoditi se do peščenega zaliva Prapratno pri Stonu
 • Poglejte proti modrini z neosvojljivega obzidja Stona
 • Sprehodite se po Napoleonovi cesti, ki se začne ob Solani do Sumićevega mostu
 • Preučite freske na stenah cerkve Marije Luzinske
Photo: Zoran Mar

Lokrum

Ta zaščiteni naravni park bo najenostavnejša rešitev za pobeg pred gnečo iz centra Dubrovnika. Pogledate urnik plovbe ladij, organiziranih iz dubrovniškega starega mestnega pristanišča in zbežite brez oziranja. Lokrum je eden najmanjših otokov južne hrvaške obale, ki se nahaja 600 m jugovzhodno od Dubrovnika, kjer tako domačini kot turisti radi preživljajo čas v tem posebnem rezervatu gozdne vegetacije. Čeprav tukaj ne boste mogli prespati, boste vseeno cel dan preživeli med vrtovi, s sprehodi v oljčnih nasadih, si odpočili in se nadihali čudovitega sredozemskega zraka.


Kaj si vsekakor morate ogledati?

 • Lugarjevo hišo
 • Samostanski kompleks
 • Majhno jezero Mrtvo morje
 • Botanični vrt
 • Charlottin vodnjak

Elafiti

Elafitski otoki tvorijo arhipelag trinajstih otokov, od katerih so naseljeni le Šipan, Koločep in Lopud. Blaženost, umakniti se stran od gneče, saj so avtomobili na otokih prepovedani. Do Elafitskih otokov lahko pridete z ladjo iz pristanišča Gruž, ki izpluje do večkrat na dan in se ustavi na vseh otokih. Oljčni nasadi, peščene plaže, goste krošnje borovcev za popolno senco so vse, kar morate vedeti o otokih, ki vas bodo pogostili z dobrimi lokalnimi restavracijami, spoznali pa se boste tudi z nekaj primeri prazgodovinske arhitekture.


Kaj morate nedvomno narediti?

 • Sprehoditi se po zalivu Lopud do frančiškanskega samostana ter poiskati zaliv Šunj
 • Obiskati park Gjorgic-Mayneri iz 19. stoletja na Lopudu
 • Odpravite se po Koločepu s kolesom in si privoščite vrhunske morske dobrote v lokalni restavraciji
 • Odkrijte poletno hišo Skočibuha na Šipanu iz 16. stoletja
Lopud / Fani Levi

Arboretum Trsteno

Mestece Trsteno, približno 15 kilometrov severno od Dubrovnika, je vredno vožnje zaradi čudovito lepega istoimenskega arboretuma. Nahaja se na mestu zgodovinskega podeželskega posestva dubrovniške plemiške družine Gučetić-Gozze in na edinstven način združuje naravno in kulturno dediščino. Prihod sem in oddih od dubrovniškega vrveža je prijetna in spokojna izkušnja, idealna za visoke poletne temperature. Arboretum Trsteno je znan po svoji zbirki eksotičnih vrst rastlin in po zgodovinskih vrtovih, na trgu pred mestecem pa so primerki platan, edinstvenih v Evropi, ki so starejši od 400 let. Naj vam le omenimo, kaj dela to mesto edinstveno – združuje zgodovinski renesančni park s poletno hišo, zgodovinski neoromantični park iz 19.-20. stoletja, zgodovinski oljčni nasad in naravno vegetacijo hrasta medunca, alepskega bora in cipres ter vegetacijo makije in obalno skalovje.

Baćinska jezera

Za popolni mir se boste morali zapeljati proti Baćinskim jezerom, približno 100 km oddaljenim od Dubrovnika. Ja, pobeg pred gnečo je na samem jugu Hrvaške, v kraju Baćina pri mestu Ploče in v neposredni bližini izliva reke Neretve. To območje je sestavljeno iz kriptodepresij, napolnjenih s sladko vodo in je sestavljeno iz šestih povezanih ter enega ločenega jezera. Čeprav je skupna površina jezera razmeroma majhna, le 1,38 km2, boste v njem uživali, kot bi bili na drugem planetu.


Kaj morate narediti?

Zapeljati se s tradicionalno neretvansko ladjo, uživati v vsem, kar vidite okoli sebe in odkrivati naravne lepote te regije na samem jugu Hrvaške. Ob tem pa med vožnjo ne pozabite na nekaj hladnega in osvežilnega.

VOGUE RECOMMENDS