Logo
Please select your language

Vogue Archive
FASHION

Kako da se rešim bora bez retinola?

Retinol nije jedino rešenje za smanjenje vidljivosti bora. Mnoštvo sastojaka podjednako efikasno pomaže u smanjenju vidljivosti bora. Otkrivamo 5 sastojaka protiv bora koji su pogodni za svaki tip kože.

Kristina Mikulić

February 27, 2024

To su one godine kada se približavamo tridesetima, godinama velikih promena. Znam da sam tada i ja počela da primećujem prve sitne bore na čelu i oko očiju. To su one bore koje samo ja vidim, a svi ostali me gledaju kao da sam luda kad ih pomenem. Sve su nastale zahvaljujući čitavom spektru emocija i događaja u životu. Zato, iako ću se podsetiti da je ovo normalan deo života, volim da svoju rutinu usmerim na korake koji smanjuju vidljivost bora.

Kad god se pomene tema o borama, retinol je prvi na listi poželjnih sastojaka. Retinoinska kiselina koja se formira u koži od retinoida pomaže u stimulisalu sinteze kolagena i povećava brzinu formiranja novih ćelija kože. Iako je retinol kralj među sastojcima po efikasnosti i funkciji, ne odgovara svima podjednako dobro. Ponekad ne možemo da ga koristimo zbog trudnoće, previše osetljive kože koja to ne prihvata, ili zbog sopstvene kozmetičke filozofije. Međutim, to ne znači da ne postoji želja da se smanji vidljivost bora. Pre nego što sami krenemo na sastojke, podsetimo se šta je potrebno da se “rešimo” bora.

Kako se rešiti bora?

Nerealna očekivanja su put ka nezadovoljstvu. Samo sa kozmetikom ne možemo da se “rešimo” bora. Potrebni su ozbiljni estetski i kozmetički zahvati kako bismo se rešili bora, ali ono što možemo da uradimo sa kozmetikom jeste da sprečimo nastanak bora i smanjimo vidljivost postojećih bora. U zavisnosti od dubine, razlikujemo fine linije i duboke bore. Fine linije su uglavnom posledica dehidratacije, pa se njihova vidljivost lako krije najobičnijom hidratantnom kremom. Duboke bore su te koje nas zapravo muče, a njihovu vidljivost nije jednostavno smanjiti. Dok se dehidracijskih bora možemo “riešiti” preko noći, za one duboke potrebna je mala vojska sastojaka sa kojima možemo unutar 3 do 6 meseci smanjiti vidljivost bora. Sva tehnologija sastojaka koja smanjuje vidljivost bora usmerena je na sintezu kolagena.

Vogue Archive

Kako nastaje kolagen?

Proizvodnja kolagena je složen proces. Kako objašnjava dr Magdalena Ivić – “kolagen je glavni protein vezivnog tkiva, a kao i svi drugi proteini, sastoji se od međusobno povezanih blokova aminokiseline. Kolagen proizvode specijalizovane ćelije koje se zovu fibroblasti, a vitamin C je neophodan za njegovu sintezu.”
Razlikujemo mnoge vrste kolagena u organizmu, ali najvažnije je da znamo za postojanje fibroblista ili ćelija koje proizvode kolagen. U procesu proizvodnje kolagena, od velikog značaja su vitamin C, bakar i mnogi peptidi. Samo vitamin C ne može da stimuliše formiranje kolagena kao neki drugi sastojci, ali je važan deo procesa stvaranja stabilnog kolagena, pa bi bilo dobro da ga imate u rutini. Pored toga, vitamin C je takođe antioksidans, što znači da ima zaštitnu ulogu. Pomaže u sprečavanju oštećenja kolagena od slobodnih radikala.

Koje još sastojke je poželjno imati u rutini protiv bora podelila je sa nama mag. farm. Jelica Nikolić. “
Važni sastojci koji pomažu u obnavljanju ćelija kože su peptidi, jer stimulišu sintezu kolagena, elastina i drugih struktura dermisa i na taj način povećavaju čvrstinu i obezbeđuju mladalački izgled kože. Pored toga, redovna eksfolijacija pomoću alfa, beta i polihidroksi
kiselina doprinosi svežem i blistavom izgledu, jer se na taj način ubrzava prirodni proces uklanjanja mrtvih ćelija u površinskom sloju kože.”

Ali tu priča ne staje. Kada smo uneli u kožu sastojke koji mogu da doprinesu nastanak kolagena, neophodno je zaštititi taj isti kolagen od oštećenja. Za taj korak potrebni su nam antioksidansi i kreme sa zaštitnim faktorom od minimalno SPF30, jer kako podseća dr. Ivić UV zraci ometaju proizvodnju kolagena.

Kako izgleda rutina protiv bora bez retinola?

Slaganje skincare rutine u današnje vreme deluje poput naučne fantastike. Upravo zato što retinol rešava toliko problema odjednom, to je omiljeni sastojak mnogih ljudi. Nažalost u isto vreme poznat je po stvaranju crvenila i iritacija, a često uzrokuje i perutanje kože stoga nije jednostavan za korištenje. Ako želimo da se rešimo bora bez retinola, dok pokrivamo sve neophodne korake od proizvodnje do zaštite od kolagena, ovo je rutina koje ćemo se držati.

U jutarnjoj rutini fokus je na antioksidansima i zaštiti od UV zračenja. Nakon čišćenja lica, nanećemo antioksidativni serum sa vitaminom C (ili nekim drugim antioksidansom kao što su astaksantin ili piknogenol), nakon čega sledi krema za lice sa peptidima, a kod masne kože moguće je preskočiti ovaj kremasti korak i naneti kremu sa SPF odmah nakon seruma.

U večernjoj rutini nakon čišćenja lica nanećemo peptidni serum protiv bora i potom hidratantnu kremu koja može biti na bazi peptida, vitamina C ili bakuchiola za pojačani učinak. Za suvu kožu bih vam dodatno preporučila da rutinu upotpunjujete uljanim serumima, a idealni su i oni sa uljanim serumima koji sadrže bakuchiol. Bakuchiol je jedan od prirodnih sastojaka koji može doprineti regeneraciji kože, a u rutini za smanjenje vidljivosti bora veoma je voljen.

Kreme za zaštitu kolagena

SPF zaštita od bora
SPF zaštita od bora
SPF zaštita od bora
SPF zaštita od bora

Inovacije, bilo prirodne ili sintetičke, danas su široko dostupne sa ciljem da se pokriju različite potrebe kože koje uključuju i stil života. Čak i ako ne želimo ili ne možemo da koristimo retinol, izbor seruma i krema za smanjenje vidljivosti bora je na pretek.