Logo
Please select your language

Valentino Spring/Summer 2024., Photo: Valentino
In the Spotlight

Runway Scan: 5 trendov, ki se bodo to pomlad z modne piste prelili na ulico

by Tina Lončar

February 22, 2024

Čeprav so kolekcije za toplo sezono, v katero se počasi potapljamo z vsemi čutili, že nekaj mesecev nazaj zakorakale po modnih metropolah, je čas, da jih resno seciramo, zaznamo prevladujoče silhuete, analiziramo do zadnje potankosti in ugotovimo, kaj skriva največji potencial, da postane trend in obarva ulice.

Čeprav so to sezono modne hiše nekako igrale na varno in predlagale zamolkle tone in trende, ki smo jih že od nekdaj vajeni (kot na primer klasični cvetlični vzorec, h kateremu se zvesto vračamo takoj, ko so dnevi daljši), še vedno kot najbolj kontroverzen prevladuje trend brez hlač, pas se je spuščal in dvigoval, look na predstavitvah pa je bil včasih eklektično večplasten, se je v modnih vizijah pomladi našlo več trendov, ki jih bo enostavno poustvariti. Pomlad, ki je pred nami, morda ne bo najbolj drzna, bo pa zagotovo neobremenjena in šik.

Super kratke hlače

Potem ko je brezhlačni trend osvojil modne piste in (večinoma) šokiral nepoučene mimoidoče, ko je nekaj drznih modnih navdušenk zakorakalo na ulico v statement “hlačkah”, je bilo povsem logično pričakovati, da se bo trend razvijal tudi v prihodnjih sezonah. Resda nihče ni mogel slutiti, v katero smer bo šlo. Medtem ko je drzna “no pants” mantra še naprej prevladovala na pisti v pomladno-poletnih kolekcijah imen kot so Dolce & Gabbana, Miu Miu in Isabel Marant, so tople sezonske različice hlač še vedno na splošno pretehtale na stran bolj nosljive in “spodobne” plati, vsaj v tolikšni meri, da jim lahko mirno rečemo hlače in ne del spodnjega perila. Sabato de Sarno je Gucciju vrnil nekoliko pozabljeno seksapilnost, mikro kratke hlače pa preprosto vključil v novo-staro estetiko italijanske modne hiše, med katerimi so izstopale usnjene. Za nepogrešljiv del svoje šik “uniforme” jih je proglasila tudi Max Mara, pogumno kratki primeri pa so se sprehodili tako po pisti Chanela kot Alexandera McQueena v zadnji kolekciji kreacij Sarah Burton. Da bi bili še bolj vpadljivi, jih to pomlad stiliramo z blazerji, plašči in bluzami, da bi z dolgimi rokavi ustvarili kontrast golim nogam.

Alexander McQueen, Spring 2024, Photo: GoRunway
Gucci
Chanel

Tonal dressing

Oblačenje od glave do peta v isto barvo, vendar mešanje večih različnih odtenkov, že od nekdaj slovi kot sinonim za sproščeni šik in eleganco, še posebej, kadar vključimo spretno kombiniranje različnih tekstur, kar na koncu ustvari zanimiv vizualni učinek. Tonal dressing se je v pomladno-poletnih kolekcijah vrnil na modne brvi v velikem slogu, pri tem ​​nas vabi k bolj drzni igri s plastmi, Hermès, Louis Vuitton, Max Mara in Victoria Beckham pa so nam postregli s svojimi predlogi. Njihove modne vizije so potrdile, da tak način stiliranja deluje v vseh barvnih različicah, najbolj impresiven vtis pa dosežejo s kombiniranjem različnih tekstur in nadgradnjo z modnimi dodatki v drugi barvi. Črna ali bela sta seveda vedno varna izbira.

Hermès
Max Mara
Louis Vuitton

Super visoko vs. super nizko

Čeprav v spomladanskih kolekcijah še vedno prevladujejo hlače middle waist kroja, je bilo nemogoče ne opaziti invazije dramatično nizkih in super visokih pasov. Čeprav se na splošno še vedno nekako upiramo vrnitvi kavbojk z nizkim pasom, ki spominjajo na začetek tisočletja, je Miuccia Prada svojo Miu Miu oblekla v ležeren športni šik s hlačami in drobnimi krili, ki “ležijo” nizko na bokih. Glede na to, da ji je lansko sezono uspelo “prodati” precej bolj kontroverzen trend brez hlač, je logično sklepati, da bo pomlad kmalu sprejela vrnitev trenda, ki se mu je že nekaj časa spretno upirala. Po drugi strani pa je Jonathan Anderson svojih deset let pri španski modni hiši Loewe praznoval s kolekcijo, v kateri so prevladovale hlače z neverjetno visokim pasom, tako visokim, da je moral vanje umestiti “korzet”, da so ostale na mestu.

Loewe
Miu Miu
Louis Vuitton

All White Everything

Eksplozija beline, ki je tako ali tako simbol sončnih in soparnih poletnih dni, je suvereno zasedla modne piste v kolekcijah pomlad/poletje 2024. Videzi, ki bi jih lahko pospravili v predal z imenom “all white everything” so v taki meri prevladovali v modnih zgodbah, da jih je bilo nemogoče ne opaziti. A čeprav je bela vedno nekako elegantna, klasična in nezmotljivo subtilna, so v vizijah tople sezone prevladovale teksture, poigravanje s kontrastom med polnimi in prosojnimi materiali ter izjemno vpadljivi kroji. Hiša Schiaparelli je enega svojih najbolj glamuroznih belih videzov dopolnila z zlatimi detajli, tako kot Valentino, katerega videz je v kombinaciji s supergami bolj ležeren, odličen oversized kostim, dopolnjen z belimi balerinkami in torbo, pa se je sprehodil po pisti znamke Jacquemus. Bela barva od glave do pet je glavni go to look te tople sezone, s katerim je težko zgrešiti.

Schiaparelli
Valentino
Jacquemus

Velika vrnitev polo majice

Polo majica je že od nekdaj sinonim old money estetike, še posebej ko gre za moško garderobo. Miu Miu, kot ena najvplivnejših blagovnih znamk današnjega časa, ga je sedaj prenesel tudi v žensko garderobo v zelo ležerni in rahlo športni različici. V viziji Miuccie Prada je polo majica kraljica spomladanskega stajlinga, iznajdljiva oblikovalka pa predlaga, da jo nosimo v nenavadnih kombinacijah s srajcami z dolgimi rokavi, ki jih nosimo pod majico (hello dvojni ovratniki!), mini krili z volančki, blazerji, bluzami in skratka vsem, kar si lahko zamislite. Chanel, Victoria Beckham, The Row in Y/Project so vskočile na isti vlak in ponudile svojo različico polo majice. Ključ do dobrega stajlinga? Zdi se, da je trik v plasteh!

Miu Miu
Loewe
Y/Project

VOGUE RECOMMENDS