Logo
Please select your language

@haileybieber
Makeup

Ali so za suhe ustnice boljša olja ali balzami?

Kaj je bolje izbrati za nego ustnic? Balzam ali olje? Razkrivamo trik, s katerim boste vedno izbrali najboljši izdelek za nego ustnic.

Kristina Mikulić

February 27, 2024

Z leti sem si nabrala toliko izkušenj s preizkušanjem balzamov za ustnice, da si upam reči, da sem samooklicana strokovnjakinja. Ravno tako sem lani veliko prostora pri testiranju namenila oljem za ustnice. Všeč mi je bila ideja o kombinaciji sijaja in nege ustnic. Vedno sem “za” izdelke, ki vplivajo na več kot eno stvar hkrati. Pričakovala sem, da bo olje za ustnice bolje in dlje negovalo moje ustnice kot balzam. Preizkušala sem različna olja, a vseeno bi posegla po najbolj običajnem balzamu za ustnice brez dodane dišave. V iskanju odgovora, zakaj so bile moje ustnice dlje negovane po balzamu kot po olju, sem prišla do ene pomembne razlike: emolienti vs. okluzivi.

Kaj so emoliensi?

Emoliens je ime za skupino sestavin, predvsem masla in nekaterih olj, ki naredijo kožo mehkejšo. Sestavine, ki jih imenujemo emolienti, so posebne v tem, da se delno vpijejo in zapolnijo razpoke na koži, za razliko od okluzivov, ki se na kožo kar “usedejo”. Eden najpogosteje uporabljenih emoliensov je lanolin, pogosto pa se uporabljajo tudi kokosovo olje, glicerin, sečnina, petrolatum, ceramidi in drugi. Mehčala imajo vlogo ohranjanja vlage, a so specifična prav zaradi sposobnosti zapolnjevanja kožnih razpok. Vse kreme in losjoni, ki pustijo kožo izjemno mehko, se lahko za svoj učinek zahvalijo emolientom.

Kaj so okluzivi?

Tudi okluzivi imajo vlogo ohranjanja vlažnosti kože, vendar svojo učinkovitost dosegajo na drugačen način. Večinoma so to olja, ki se ne vpijejo v kožo, ampak se »usedejo« na površino kože in ustvarijo zaščitno bariero. Naša koža je naravno prekrita z mastno plastjo, imenovano sebum, ki preprečuje izgubo vlage zaradi izhlapevanja ali TEWL (trans epidermalna izguba vode). Čeprav bo koža zaradi olja mehka, je občutek mehkobe pri emolientih veliko večji. Pravzaprav najučinkovitejši balzami za ustnice združujejo tako mehčalni kot okluzivni učinek, saj potrebujemo oboje. Čeprav ene vrste sestavin ne bi kategorično opisala kot boljšo, naše ustnice ne marajo ene zelo priljubljene vrste olja.

Dan Dury 2008

Ustnice ne marajo eteričnih olj

Ko sem delala v kozmetičnem laboratoriju, je bil na moji mizi vedno eden mojih najljubših balzamov z vonjem po vrtnici. To je bila priljubljena formula z novim vonjem, ki me je sprostila, vendar se moje ustnice niso strinjale z nosom. Ne glede na to, koliko balzama sem nanesla, so bile moje ustnice zelo hitro spet suhe. Mislila sem, da je morda kriv suh zrak ali pomanjkanje hidracije, a pravi krivec je bil moj balzam za ustnice. To mi je razkril kolega, ki je bil formulator z navodili, naj se izogibam balzamom za ustnice z dodanimi parfumi in eteričnimi olji.

Koža na ustnicah je zelo tanka in občutljiva ter ne proizvaja lastnih maščob. Zato ustnice hitro razpokajo in potrebujejo balzame. Čeprav so eterična olja in parfumi ljub del negovalnega rituala, ampak z ustnicami ne gredo najbolje skupaj. »Nega ustnic naj bo minimalistična in poleti dodatno pospremljena z UV zaščito. Glede na to, da gre za tanko kožo – sluznico, ki je pogosto izsušena zaradi vpliva okoljskih dejavnikov, kot je veter, pa tudi nenehnega vlaženja ustnic, ni priporočljiva uporaba parfumiranih izdelkov ali nasploh dišavnih sestavin, kot so npr. esencialna olja.” svetuje Jelena Skendžić Ratkajec, ustanoviteljica Skintegre in dodaja: »Za nego suhih in poškodovanih ustnic predlagam izdelke na osnovi petrolatuma. Kdor ima raje koncept naravne kozmetike, lahko uporabi izdelek na osnovi masla, kot je karite in negovalnih rastlinskih olj, čeprav moram reči, da ne ščitijo tako učinkovito pred transepidermalno izgubo vlage kot petrolatum.

Dan Dury, Dior

Niso vsa eterična olja enaka

Čeprav so eterična olja ljubljena, imajo eno pomembno napako. Eterična olja so polna alergenov. Čeprav so nekatera že stoletja oboževana v rutinah nege kože, na primer eterično olje sivke ali olje čajevca, niso vsa eterična olja enaka. Na primer, eterično olje cimeta lahko močno poškoduje kožo in povzroči zelo neprijetne reakcije. Specifična so tudi eterična olja citrusov, ki so fototoksična. Fototoksičnost olj citrusov pomeni, da reagirajo z UV sevanjem (tj. sončno svetlobo) in lahko povzročijo opekline citrusov.

Vemo tudi, da uživanje eteričnih olj ni priporočljivo. Čeprav balzama za ustnice ne bomo zaužili namenoma, lahko med uživanjem ali pitjem nekaj eteričnega olja balzama zaide v prebavni sistem. Sestavine balzamov za ustnice morajo biti varne za uživanje, eterična olja pa praviloma niso. »Čeprav se nekatera eterična olja v prehrambeni industriji uporabljajo kot dodatki (npr. meta, timijan, žajbelj …), se v te namene uporabljajo pod strogim nadzorom strokovnjakov v izredno majhnih koncentracijah, ki so dokazano varne.« nam je pojasnil Tomislav Lukić, toksikolog in magister forenzike. Svetuje tudi, da kljub temu ne priporoča samoiniciativnega uživanja eteričnih olj, še posebej ne v čisti obliki
: “Uživanje eteričnih olj, še posebej tistih neznanega izvora, lahko povzroči vsaj težave s prebavili, pa tudi resnejše težave, kot so močne alergijske reakcije, nevrotoksični učinki in poškodbe jeter.”

Kaj je zaželeno imeti v balzamu za ustnice?

Zdaj, ko vemo, da koža ustnic ni velika ljubiteljica dišečih komponent, kaj nam preostane, da bi jo razvajali? Pri balzamih za ustnice je bolje, da so najprej masla, nato pa pridejo na vrsto razne vlažilne in negovalne sestavine.

Nekatere najljubše sestavine, ki jih bodo ustnice želele občutiti, so skvalan, pridobljen iz oliv, ceramidi, ki hitro obnovijo razpokane ustnice, razni rastlinski voski ali najpomembnejša masla, kot sta jojobino in karitejevo maslo, pri vlažilnih sestavinah pa ni nič boljšega. kot pantenol, ki kožo ne le vlaži, temveč tudi pomirja. Čeprav so olja za ustnice trenutno prijetna, balzami dolgoročno bolje poskrbijo za nego ustnic, saj združujejo emoliente in okluzive ter tako popolnoma zaokrožijo prehranske potrebe nege ustnic.

VOGUE RECOMMENDS